Arbejdsgivere og fagforeninger går sammen : De regionale arbejdspladser skal gøres endnu bedre

En stærk fælles indsats skal sikre, at regionerne også fremover kan tiltrække og holde på dygtige medarbejdere. God vagtplanlægning, tværfagligt samarbejde, flere på fuldtid og et sundt arbejdsmiljø er vigtige temaer, og løsningerne skal findes i fællesskab ude på arbejdspladserne.

– Der er i regionerne virkelig dygtige medarbejdere inden for alle faggrupper, og vi har brug for alle deres fagligheder. Samtidig skal vi turde sætte kompetencerne mere fri, så vi får løst kerneopgaven bedst muligt. Det kunne vi godt, da der var covid, og det skal vi tage med os og lære af.

Sådan udtrykte Akademikernes formand, Lisbeth Lintz, noget af ånden i initiativet Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser. Det skete, da parterne bag i januar samlede over 200 ledere og medarbejdere fra alle fem regioner til en halvdagskonference om emnet.

At det er en bunden opgave at sikre attraktive arbejdspladser, gjorde formanden for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg, Lars Gaardhøj, klart, da han indledte konferencen:

– Vi står i en situation, hvor personale er en knap ressource, og hvor der er stor konkurrence om de dygtige medarbejdere – også fra det private. Derfor er der ingen vej udenom at få skabt endnu mere attraktive arbejdspladser ude i regionerne.

Han understregede samtidig, at den forestående sundhedsreform kun gør det endnu vigtigere at rykke tættere sammen og tænke nyt i fællesskab:

– Det bliver en stor forandring, hvor vi i den grad har brug for dedikerede, fagligt stærke medarbejdere og ledere, som også kan samarbejde på tværs og er åbne for at gøre tingene på nye måder.

Ideerne skal leve lokalt

Både fra arbejdsgivere og de faglige organisationer lød det, at et stærkere samarbejde om at udvikle de regionale arbejdspladser først og fremmest skal leve lokalt:

– Centralt kan man have mange gode tanker. Men når tingene skal omsættes i praksis, er det vigtigt, at de kommer helt ud på den enkelte arbejdsplads. Derfor er det vigtigt, at Sammen om-projektet er forankret i MED-systemet helt ud i yderste led, sagde Lene Roed, der er formand for OAO.

De centrale parter bag initiativet har selv defineret deres rolle som:

  • At sikre en god politisk dialog om udvikling af de regionale arbejdspladser
  • At opsamle og dele erfaringer på tværs af regionerne
  • At igangsætte aktiviteter og tilbud, som understøtter det lokale arbejde.

På konferencen sagde formand for Forhandlingsfællesskabet, Mona Striib, at hvis gode lokale initiativer oplever, at de bliver bremset af stivhed i overenskomster, regler, politiske beslutninger – eller sågar af fagforeningernes ageren – så bør det være en fælles forpligtelse for de centrale parter at se fordomsfrit på problemerne:

– Med Sammen om-projektet har vi sagt: Lad os nu bukke os ind mod hinanden. Lad os udfordre os selv, så vi får ryddet op, hvis noget er en barriere for, at man kan lykkes bedre ud på arbejdspladserne.

Fokus på det tværfaglige samarbejde

Som et eksempel på potentialet i gode lokale løsninger var tre repræsentanter for Hæmatologisk Afdeling X på Odense Universitetshospital, OUH, inviteret til at holde oplæg på konferencen.

De fortalte blandt andet om, hvordan de havde tacklet en svær situation, hvor der både var mangel på sygeplejersker og et ønske om at højne den faglige kvalitet for afdelingens svært syge patienter med lymfe-, knoglemarvs- og blodkræft.

De tre afgørende indsatser på afdelingen var:

  • At flytte en række opgaver fra sygeplejerskerne til andre faggrupper, især til sygeplejesekretærer og social- og sundhedsassistenter.
  • At fastansætte vigtige faggrupper som tandplejer, diætist og socialrådgiver
  • At skabe en langt tættere tværfaglig dialog, især forankret i en ugentlig konference, hvor alle faggrupper med patientkontakt deltager.

Resultatet er blandt andet, at afdelingen i dag lettere og hurtigere kan tilbyde patienterne den rette specialiserede behandling. Det er blevet mere attraktivt at arbejde på afdelingen, som også har OUH’s højeste patienttilfredshed.

Læs også artiklen En tværfaglig kultur gavner patienterne.

– Jeg bliver decideret begejstret, når jeg hører, hvordan man her udnytter rette kompetencer til rette opgaver, tager flere fagligheder ind og derigennem skaber kvalitet i opgaveløsningen. Når man på den måde er sammen om udviklingen, kan man kan løfte det til en helt ny måde at samarbejde på – og dermed bryde med gamle tiders hierarkier og kultur, kommenterede Mona Striib erfaringerne fra Odense.

Formanden for Sundhedskartellet, Dorthe Boe Danbjørg, fandt også inspiration i den måde, den hæmatologiske afdeling havde grebet sine udfordringer an på:

– Den forandring, de lidt havde været presset ud i, ender jo med at give mening, fordi de lokalt prøver sig frem i fællesskab. For det er på den lokale arbejdsplads, man skal afgøre: Skal vi prøve det hér? Giver det mening? Og hvordan kan vi bedst involvere alle de forskellige faggrupper, det handler om?

Fem fælles indsatsområder

Sammen om-initiativet er en udløber af overenskomstaftalen mellem Danske Regioner, Forhandlingsfællesskabet og Akademikerne i 2024. Her blev der defineret fem områder, som parterne i særlig grad skulle samarbejde om – både centralt, i hver region og på den enkelte arbejdsplads:

  1. En god tilrettelæggelse af arbejdet – ikke mindst god vagtplanlægning
  2. Fælles om opgaverne – med fokus på godt tværfagligt samarbejde
  3. Flere på fuldtid – så dét bliver normen
  4. Sundt arbejdsmiljø og lavt sygefravær
  5. Faglighed og frisættelse, fx oprydning i overflødige regler og processer.

Det er fem områder, hvor der i de fleste regioner allerede er mange initiativer i gang på forskellige niveauer. Initiativet har derfor ikke som sit vigtigste formål at opfinde noget helt nyt. Ambitionen er snarere at fastholde fokus, forstærke gode indsatser samt dele erfaringer på tværs af både arbejdspladser og regioner.

Derfor foregik en del af konferencen som fem parallelle sessioner, hvor medlemmer af de øverste MED-udvalg i alle regioner var samlet for at drøfte, hvordan man i hver enkelt region kan komme videre med de fem indsatsområder.

Masser af aktivitet i regionerne

Regionerne gav på skift de øvrige deltagere eksempler på, hvad de blandt andet er optaget af lige nu.

  • Region Nordjylland fortalte om en styrket indsats for at tilpasse vagtplanlægningen bedre til kerneopgaven. Målet er at få kigget kritisk på vaner og kutymer og få set på, hvilke muligheder og begrænsninger der ligger i overenskomsterne.
  • Region Midtjylland ønskede at sætte mere fokus på det lokale arbejde med fleksibilitet, fx via prøvehandlinger ude i afsnittene. Der bør skabes større forståelse for, at en god løsning ét sted ikke altid bare kan kopieres af andre. Regionen vil også gå mere fleksibelt til værks, når der skal følges op på fuldtidsindsatsen.
  • Region Syddanmark fremhævede deres indsats om flere på fuldtid. Det handler blandt andet om at øge indflydelse, forudsigelighed og fleksibilitet, når der lægges vagtplaner. Men også om at styrke dialogen mellem ledere og TR om barrierer og mulige løsninger i forhold til at få flere på fuldtid.
  • Region Sjælland lagde blandt andet vægt på at sætte arbejdspladserne fri af nogle af de bindinger, der ligger i fx regler og overenskomster. Regionen ønskede også at styrke den lokale inddragelse, fx via et velfungerende triosamarbejde.
  • Region Hovedstaden understregede betydningen af at prioritere og professionalisere arbejdet med vagtplaner, herunder at anerkende det som en selvstændig kompetence og funktion. Regionen planlægger blandt meget andet en stor konference om god vagtplanlægning.

Mod til at finde bedre løsninger
Både Danske Regioner og de faglige organisationer kvitterede for det store engagement fra de fem regioner.

– Selvom der sker rigtig meget godt ude på de regionale arbejdspladser, ved vi, at det kan blive endnu bedre. Og det må være det, vi skal stræbe efter sammen. Bare i dag er jeg blevet vildt inspireret, og jeg fornemmer også, at I ude i regionerne har fået ekstra lyst til at lære af hinanden. Og det er jo det, der er meningen, understregede Dorthe Boe Danbjørg fra Sundhedskartellet.

For selv om parterne nogle gange er modparter i forhandlinger, hvor det handler om interesser og økonomi, så har de ifølge Danske Regioners Lars Gaardhøj også en stærk fælles interesse i skabe endnu mere attraktive regionale arbejdspladser:

– Vi står over for en udfordring, der ikke går væk, og vi er nødt til at finde nogle nye løsninger i fællesskab. Derfor er det stærkt, at der også er modige kræfter på arbejdstagerside, som gerne vil være med til at prøve at gøre noget mere sammen. Det er det, det handler om. Og det er jeg sikker på, at vi kan.

Læs mere om aktiviteterne i Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser på regionaltarbejdsliv.dk.

Initiativet kort fortalt
Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser er et samarbejde mellem Danske Regioner, Forhandlingsfællesskabet og Akademikerne. Initiativet blev aftalt ved OK24.

Ambitionen er i fællesskab at finde gode, fleksible og holdbare løsninger på

at sikre attraktive regionale arbejdspladser med et godt arbejdsmiljø og imødegå arbejdskraftudfordringen.

Det fælles mål er at understøtte, at de regionale arbejdspladser leverer den bedst mulige udredning og behandling, pleje og service til borgerne og patienterne og gode rammer for medarbejdernes arbejdsliv. Det drejer sig om at opbygge et stærkt samarbejde om kerneopgaven for alle.