
En kulturforandring, der gør fuldtid til normen
På de regionale arbejdspladser arbejder 150.000 fagligt dygtige medarbejdere hver dag for at løse vigtige samfundsopgaver. Det gør de med høj kvalitet og stor tilfredshed blandt de borgere og patienter, der møder dem.
Samtidig er cirka en tredjedel af alle medarbejdere i regionerne ansat på deltid. Derfor er der et ganske stort potentiale i at finde løsninger, der får flere op i tid.
Det er udgangspunktet for Danske Regioner og de faglige organisationers fælles mål om at gøre fuldtid til normen. Arbejdet er en del af indsatsen ’Sammen om udvikling af regionale arbejdspladser’, der skal understøtte attraktive regionale arbejdspladser og styrke samarbejdet.
Fuldtid skaber gevinster hele vejen rundt
Flere faste medarbejdere på fuldtid medvirker til, at der er flere medarbejdere og de rette kompetencer til at løfte opgaverne på de regionale arbejdspladser. Men der er ikke kun gevinster at hente i forhold til opgaveløsningen.
For når man sætter fokus på at få flere op i tid og på fuldtid, afføder det ofte en række sidegevinster for både medarbejdere, patienter, borgere og for fællesskabet på arbejdspladsen.
Når flere medarbejdere er på fuldtid, oplever mange arbejdspladser en styrket kontinuitet og kvalitet i opgaveløsningen. Og de oplever bedre tid til og mulighed for faglig udvikling, udvikling af vagtplanlægning og et bedre arbejdsmiljø. Samtidig mærker den enkelte medarbejder ofte en væsentlig forbedring i både livsindkomst og pension.
Det kræver en fælles indsats at ændre en kultur
De mange gevinster, der gør det attraktivt at arbejde fuldtid, kan være en god motivation både for den enkelte og for fællesskabet. Men en fuldtidskultur opstår ikke af sig selv. Deltid er ofte en indgroet del af både arbejdstilrettelæggelse, vagtplanlægning, kultur og økonomi. Og det kræver en aktiv indsats at ændre de mønstre. Derfor er der behov for en fælles indsats fra både ledelse og medarbejdere, når arbejdspladsen skal lykkes med at få flere på fuldtid.
Det kræver også en indsats fra de centrale parter og fra de enkelte arbejdspladser at finde gode løsninger, der forener en fuldtidskultur med et godt arbejdsmiljø. Og de bedste løsninger opstår i reglen, når vi deler viden og erfaringer på tværs af regioner og forankrer det i lokale løsninger.

Som et led i at finde de gode løsninger, bliver der etableret et hold af facilitatorer, der skal understøtte indsatsen.
Hvis du har spørgsmål eller input til indsatsen, finder du kontaktpersoner her.