Redskaber, der hjælper jer på vej
For at hjælpe arbejdet med fuldtidsdagsordenen på vej, er der udviklet en række redskaber. De kan fx hjælpe i arbejdet med den gode dialog om dagsordenen, overblik over gevinster, og til at finde den rette vej for indsatsen. Og er der behov for at bruge dem i fællesskab med en fra facilitatorteamet, er det også en mulighed. Alle redskaberne er samlet her på siden.
Lederes overvejelser før en fuldtidsindsats
Når ledere tager hul på en fuldtidsindsats, er det helt naturligt, at der melder sig spørgsmål og overvejelser. Erfaringer fra tidligere indsatser viser, at der særligt er fire temaer, der fylder: Økonomi, arbejdsplanlægning og fleksibilitet, rekruttering og tilknytning og arbejdsmiljø.
‘Ledernes overvejelser før en fuldtidsindsats’ giver overblik over temaerne og uddyber, hvad der ligger i dem. Erfaringerne viser, at det, der fylder i begyndelsen, sjældent bliver til egentlige barrierer – faktisk er det ofte her, at gevinsterne opstår. Brug det som udgangspunkt for dialog i organisationen og til at være opmærksom på barrierer og bekymringer.
Det regionale fuldtidshjul
‘Det regionale fuldtidshjul’ viser, at når flere medarbejdere arbejder fuldtid, skaber det værdi på tværs af hele arbejdspladsen. Ikke kun for den enkelte medarbejder, men også for ledelsen, organisationen, patienterne, borgerne og det samlede fællesskab på arbejdspladsen. Det er inspireret af den norske arbejdslivsforsker Leif E. Moland og bygger på erfaringer fra Danske Regioner, Forhandlingsfællesskabet og Akademikerne. Brug det som et fælles udgangspunkt for dialog og udvikling på arbejdspladsen og til at tale om, hvilke gevinster I sammen gerne vil opnå.
Udfordringer og gevinster
Det kan være svært at vide, hvor man skal begynde, og hvad man konkret skal gøre, når man vil sætte fuldtid på dagsordenen. ‘Udfordringer og gevinster’ giver struktur og overblik over forløbet – fra snakken om udfordringer og behov til gevinster og konkrete prøvehandlinger. I kan bruge det i arbejdsgrupper eller i dialog mellem ledere og medarbejdere som en hjælp til at samle perspektiver og tage hul på en fælles indsats med afsæt i jeres egne erfaringer og ønsker.
En samtale om fuldtid
Når man som leder taler med en medarbejder om at gå op i tid eller arbejde fuldtid, handler det ikke om at finde hurtige svar – men om at være nysgerrig på, hvad der er vigtigt i medarbejderens arbejdsliv, og hvordan I finder de bedste løsninger. ‘En samtale om fuldtid’ giver inspiration til dialogen. Brug det til medarbejderens MUS eller andre individuelle samtaler. Og husk, at det ikke er en opskrift på, hvordan samtalen skal lyde. Det fungerer blot som inspiration.
Publikation fra Væksthus for Ledelse
I samarbejde med Danske Regioner, KL og Forhandlingsfællesskabet har Væksthus for Ledelse udgivet en publikation om at lede en fuldtidsindsats. Publikation giver gode råd, redskaber og cases med ledere, der selv har stået i en fuldtidsindsats. Det gør den gennem de fire temaer, der fylder mest i arbejdet med fuldtid: Økonomi, rekruttering og tilknytning, planlægning og fleksibilitet og arbejdsmiljø.